'De Schaeck is voor mij meer dan een zwembad'

Maandagochtend half twaalf. Als ik zwembad De Schaeck binnenloop, staat Sjoukje me al op te wachten bij de kassa, haar haren nog nat van de les AquaJoggen die ze net gevolgd heeft. “Ik moet bewegen, daar voel ik me goed bij.” Vandaag praat ik met de fanatieke zwemster over waarom De Schaeck meer is dan alleen een plek om te zwemmen.
 
In de kantine nemen we plaats aan een tafel in de hoek. “Willen jullie een kopje koffie of thee?”, de medewerkster van het zwembad is al ingelicht over onze komst. Sjoukje (70 jaar), is energiek en praat graag over haar geliefde zwembad. Ze is al 25 jaar een trouwe bezoeker. “Hoewel ik al geruime tijd in Colmschate in Deventer woon, kom ik toch nog altijd het liefst in Twello. Ik krijg hier een thuisgevoel. De medewerkers zijn open en toegankelijk. Ze groeten je. Ook toen ik nog werkte en daardoor nog niet zo vaak kwam zwemmen, werd ik toch altijd hartelijk en bij naam ontvangen door Janny van de kassa. Ze had altijd een praatje klaar. En nu is dat nog zo trouwens. Je voelt je hier geen nummer.”
 
Sjoukje is een sportieve vrouw. Ze noemt zichzelf en haar zwemvrienden ‘vitale oudere jongeren.’ Naast het zwemmen doet ze aan Dynamic Tennis, fietst ze graag en doet ze aan Nordic Walking. En met enige regelmaat gaat ze op vakantie. Op cultuurreis naar Macedonië bijvoorbeeld, of op fietsvakantie op Ibiza. Binnenkort gaat ze naar Thailand. “Ik ben druk met leven. Wat op mijn pad komt, doe ik. Want ik weet dat het ook zomaar afgelopen kan zijn.”
 
Zo’n drie tot vier keer per week doet Sjoukje aan verschillende Aquasporten. “De afwisseling vind ik heerlijk. Bij elke les kan je op je eigen tempo meedoen. Bij blessures wordt er met je meegedacht en de oefening aangepast. En als je vindt dat er wel een tandje bij kan, kan je dat gewoon tegen de trainers zeggen. Daarbij vind ik het heel gezellig om na afloop koffie te drinken. Ik heb vaste clubjes waarmee ik dat doe. We zijn met allemaal no nonsense vrouwen, we lachen samen wat af. Veel van hen komen uit Deventer. En verder uit Twello en omgeving.
 
Toen mijn man ziek was, ging ik na het zwemmen direct naar huis. Maar na zijn overlijden haakte ik aan. Dat heeft me geholpen na zijn dood. Ik ben wel alleen, maar niet eenzaam. Hier zwemmen veel mensen met wie ik een goed contact heb. Met een groepje gaan we zelfs af en toe uit eten of bezoeken we een museum. En ik heb hier een goede vriendin aan overgehouden. En ik ben niet de enige hoor. Op maandag zit hier altijd een ander clubje na het AquaJoggen. Als één van de leden jarig is, trakteert die op bitterballen bij de koffie. Zo heeft elk clubje zijn eigen gewoontes, heel leuk vind ik dat.”
 
Sjoukje vindt de betrokkenheid die mensen hier tonen heel fijn. “Toen mijn man overleed had ik geen kaart naar het zwembad gestuurd. Toch waren Janny en zwemdocent Moniek  bij de condoleance aanwezig. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt. Ze hadden de advertentie waarschijnlijk in de krant gelezen. En ook toen ik weer kwam zwemmen, kwamen van verschillende kanten mensen naar me toe om hun medeleven te tonen.”
 
“Mensen hebben oprechte belangstelling. Als iemand een tijdje niet geweest is, wordt daar altijd naar geïnformeerd. Ik vind het positieve sociale controle. Je bent nergens toe verplicht. Als je een keer geen koffie wil drinken, of een tijdje niet komt, vindt niemand dat een probleem. Maar je bent altijd welkom.”
 
Sjoukje heeft al menig vriend of vriendin meegenomen naar het zwembad. “Mensen zoeken na hun pensionering een nieuwe invulling van hun tijd. Dan laat ik ze zien hoe je bij het zwemmen het bewegen met het sociale kunt combineren. Sommigen zijn heel enthousiast, anderen gaan niet nog een keer mee.”
 
Sjoukje denkt dat het helpt dat je na de Aqualessen nog mag nazwemmen en gebruik kunt maken van het stoom- en bubbelbad. “Dat stimuleert dat mensen nog een praatje maken met elkaar. Daar is tijdens de les maar beperkt tijd voor.” En ook de extra activiteiten verbinden. “Laatst was er shopping en swimming. En we gaan ook eens zwemmen, lunchen en daarna een vogeltaart maken. Zo maak je ook eens contact met andere mensen. Het zwembad noemt zich het warmste bad van de regio en dat kan ik alleen maar onderschrijven.”
Cookie instellingen